Onze Heren 1 blijft koploper door mooie overwinning op FC Harlingen

Datum

4 oktober 2020 14:00

Accommodatie

Onbekend

Op een winderig Nylan stonden MKV’29 en FC Harlingen vandaag om 14:00 aan de aftrap voor de derde speelronde in de vierdeklasse B. De omstandigheden leken vooral Harlingen in de kaart te spelen, toch was het de thuisploeg die een nieuwe driepunter aan het moyenne kan toevoegen. Een verraderlijke zuidwestenwind was van grote invloed op het veldspel, MKV’29 wist hier het beste mee om te gaan. Na een rommelige eerste helft werden de krachtsverhoudingen op het veld pas in de tweede helft op het scorebord uitgedrukt. Daarmee wordt FC Harlingen teruggeslagen richting de middenmoot en is MKV’29 na de derde speelronde de trotse koploper.

Beide ploegen leken in de openingsfase te moeten wennen aan de omstandigheden. De Leeuwarder gastheren trachten met verzorgd voetbal dreigend te worden, FC Harlingen probeerde vanuit de omschakeling de snelle buitenspelers aan het werk te zetten. Mark de Boer, mannetjesputter in het rood-witte centrum, was in de openingsfase slordig in de opbouw waardoor de rechtsbuiten van FC Harlingen kon worden weggestuurd. De situatie leek door de Boer zelf te worden recht gezet, alleen kon de bal toch voor het doel worden gebracht. Een slaak van verzuchting was hoorbaar toen de bal op de lat belandde. MKV’29 leek vanaf dat moment wakker geschut en kon het initiatief naar zich toe trekken. De eerst zo ongelukkige Mark de Boer stond enkele minuten later aan de basis van de openingstreffer. Na een onderschepping kon hij opstomen en de diepgaande Vincent Houttuin wegsturen. Houttuin wist vervolgens de volledig vrijstaande Hielke van der Leij te bereiken die de bal simpel in een leeg doel kon schuiven. Stand 1-0.

In de fase die volgde had MKV’29 het verdedigend beter op orde, zonder dat het aanvallend erg dreigend kon worden. Een actie van Hielke van der Leij werd door de Harlinger verdediging nog in de kiem gesmoord en linksbuiten Jeroen de Wind kon de doelman niet tot een ingewikkelde redding dwingen. De Harlingers konden evenmin dreigend worden, de MKV’29 defensie liet dat simpelweg niet toe. Intercepties van Thomas van Balen en Thomas de Boer waren nog wel nodig om een één-op- één met doelman Peter Dijkstra te voorkomen. Op andere momenten keepte Dijkstra attent voor zijn doel en kon zodoende een aantal diepteballen onschadelijk maken. Met een stand van 1-0 werden de kleedkamers opgezocht.

In de tweede helft kwam MKV’29 beter uit de kleedkamer, de slordige eerste helft is de ploeg schadeloos doorgekomen. De ploeg is duidelijk met een andere instelling aan de tweede helft begonnen. In de eerste minuten na rust was MKV’29 al meerdere keren gevaarlijk doorgekomen, deze momenten wisten de Harlingers nog te doorstaan. Toch kon Thomas de Boer in de 50ste minuut de 2-0 aantekenen. Een goede aanvalsopzet kon nog worden verijdeld, maar de afgeslagen bal kon door de Boer worden opgepikt. Met een lichaamsschijnbeweging stuurt hij drie verdedigers het bos in en kan de bal leep in de korte hoek tegen het net schuiven. Een bevrijdende treffer, gevoelsmatig was de wedstrijd hiermee gelopen.

Waar FC Harlingen in de eerste helft de Leeuwarder verdediging nog onder druk wist te zetten was daar in de tweede helft geen sprake meer van. Uiteindelijk is het Jasper Huigen die met zijn treffer de 3-0 eindstand bepaalde. Jeroen de Wind weet vanaf links spits Hielke van der Leij te bereiken, die op zijn beurt de bal aan de vrijstaande Huigen afgeeft. Vanaf rechts kan hij de bal met zijn favoriete linker in de verre hoek krukken. Het verzet van FC Harlingen was definitief gebroken, alleen liet de thuisploeg na om verder weg te lopen. Het spelbeeld nodigde uit om jeugdspeler Noah Leijstra zijn debuut in de hoofdmacht te laten maken. Daarmee werd een sobere wedstrijd winnend afgesloten. Vooral de defensie zal met genoegdoening terugkijken, met één tegentreffer in drie wedstrijden mag gesproken worden over een solide defensie.

Volgende week staat er een wedstrijd in en tegen Warga op het programma. In de bekerronde werd Warga al met een 1-3 nederlaag van het veld gestuurd, helaas biedt dat geen garanties voor het onderling treffen van volgende week. Warga is met vier punten uit twee wedstrijden goed aan de competitie begonnen, het is aan de Leeuwarders om deze reeks te doorbreken. Vooral Jasper Huigen zal gebrand zijn om daar met een overwinning van het veld te stappen, het is aan hem om zijn voeten te laten spreken!