MKV'29 al in de eerste helft voorbij De Sweach

Datum

27 september 2020 14:00

Accommodatie

Onbekend

In het rustieke Beetsterzwaag werd vandaag om 14:00 afgetrapt tussen De Sweach en MKV’29. Na een goede opening van het seizoen konden de Leeuwarders de ongeslagen reeks in Beetsterzwaag een vervolg geven. Daarbij kreeg het tegenstand van een nieuwbakken vierdeklasser, een ploeg die het na vele jaren weer op een hoger niveau mag proberen. Op basis van strijd en vechtlust proberen de gastheren handhaving in deze competitie af te dwingen, terwijl MKV’29 juist omhoog wil kijken. Kortom, voldoende ingrediënten voor een intensieve voetbalmiddag. Niks bleek minder waar…

Na een gelijkwaardige openingsfase kon MKV’29 na een minuut of 10 het initiatief nemen. Daar was nog wel een fase vol strijd aan vooraf gegaan. Bij de gastheren viel vooral Ties Vonk op. Waar rugnummer 10 nog enige mate van voetbalintelligentie doet vermoeden, was hij in deze fase al meerdere keren door scheidsrechter Strampel teruggefloten. Bij VV Drachten maakte hij met rushes over de linkerkant nog furore, alleen lijkt die kwaliteit ergens tussen Drachten en Beetsterzwaag in de greppel te zijn belandt. De agressiviteit van Vonk en zijn teamgenoten ten spijt konden de Leeuwarders in minuut 16 toch de 0-1 aantekenen. Spits Hielke van der Leij zet de aanval zelf op om vervolgens via Jeroen de Wind en Noah Haileselassie Redda alleen voor het doel te worden gezet. Koeltjes wordt de bal langs de uitgekomen doelman geschoven.

Het massaal toegestroomde publiek hoefde niet lang te wachten voor het volgende moment van opwinding. MKV’29 kon via doelman Peter Dijkstra onder de druk uit voetballen, een strakke pass over de grond was voldoende om gelegenheids- linksbuiten Jeroen de Wind vrij voor het doel te zetten. Één balaanname was voldoende om de bal vervolgens met zijn mindere rechter richting het zijnet te sturen, stand 0-2. Aan enig fortuin geen gebrek, desalniettemin kan Peter Dijkstra zijn eerste assist van dit seizoen noteren. Uitgerekend Dijkstra en de Wind, doelman en spits die op een training het uiterste van elkaar vergen, mochten samen dit doelpunt vieren.

Het was geen aanleiding om in een lagere versnelling te gaan voetballen, MKV’29 bleef op zoek naar een nieuwe treffer. Al in de 23ste minuut, dus nog geen acht minuten na de openingstreffer, werd de wedstrijd al in het slot gegooid. Na een goede trainingsweek had Thomas Fransen zijn plekje op het middenveld afgedwongen en zag zijn puike eerste helft beloond worden met een treffer. Een afgeslagen bal kon door Fransen worden vrijgemaakt en op een meter of 23 van het doel twijfelde hij geen moment. Een afdraaier waar de doelman niks op in te brengen had, stand 0-3. Met deze comfortabele voorsprong werden de kleedkamers opgezocht.

De tweede helft was van een beduidend minder niveau. De bezoekers konden leunen op een riante voorsprong terwijl De Sweach zich vooral krachteloos moet hebben gevoeld. In de 69ste minuut leek het nog even spannend te worden toen Sjouke Dijkstra zijn naamgenoot op het Leeuwarder doel nog wist te passeren. Daarna bleef echte dreiging voor beide doelen uit, al belandde een poging van aanvoerder Vincent Houttuin nog op de lat. Daarmee werd ook de tweede wedstrijd in de competitie winnend afgesloten en staan de Leeuwarders nu op een tweede plaats. Volgende week komt FC Harlingen op bezoek in Leeuwarden. Vorig jaar werd deze ploeg in Harlingen nog op een ruime nederlaag getrakteerd, hetgeen in de tweede wedstrijd door de Ouwe Seunen werd recht gezet. Beide ploegen zullen met niks minder genoegen nemen dan met de drie punten. De wedstrijd is op Sportpark Nylân en wordt zoals gebruikelijk om 14:00 uur afgetrapt.