Datum

1 september 2019 14:00

Accommodatie

Onbekend

Het was weer een ouderwetse voetbalmiddag op sportcomplex Ny Elan, L.V.V. Friesland kwam op bezoek voor de eerste bekerwedstrijd van het seizoen. Tussen beide vereniging heerst een gezonde rivaliteit en dus was er genoeg volk op deze Leeuwarder derby afgekomen. Over een eventuele fusie werd niet gesproken, het sentiment van deze derby is daarvoor te groot. De ploeg van trainer Wiebren Kerkhof bleek niet opgewassen tegen het collectief opererende MKV’29. Op alle aspecten werden de bezoekers afgetroefd, de 5-0 eindstand was een bekroning op het vertoonde spel en zorgde voor opportunisme na afloop.

Het eerste gevaarlijke moment was wel voor de bezoekers, al na 30 seconden ontstond de eerste grote kans om de score te openen. Na balverlies op het middenveld was één diepe bal genoeg om Friso Boschloo voor de keeper te zetten, zijn inzet belandde op de paal. Het bleek het begin van een fase waarin MKV’29 met goed voetbal een aantal mogelijkheden bij elkaar speelde. Een voorzet van René Waterlander ging aan iedereen voorbij en leek door Joery Schotanus binnen te kunnen worden getikt, echter was de L.V.V. Friesland keeper een sta in de weg. De dreiging op een counter bleef, het was de manier waarop de bezoekers tot kansen wilde komen. Toch werd de ban voor de thuisploeg in de 36ste minuut gebroken. Na goed doorgaan van centrumspits Jeroen de Wind kon Joery Schotanus de afgeslagen bal omzetten tot een doelpunt.

In de daaropvolgende fase tot de rust kon MKV’29 verder weglopen. Een voorzet van Jasper Huigen was nog niet besteed aan de inlopende Noah Haileselassie Redda, hij schoot de bal naast. Kort daarna was MKV’29 alsnog trefzeker. Sander Hart bezorgde de bal met een fijne dieptepass achter de laatste lijn van de Friesland defensie. Zonder de bal aan te nemen wist Joery Schotanus deze in de verre hoek te jagen. Verbazing alom, want normaal gesproken belanden dit soort ballen over het vangnet. Het was het laatste wapenfeit van de eerste helft, met een 2-0 stand werden de kleedkamers opgezocht.

Het middenveld van L.V.V. Friesland had ook na rust geen passend antwoord op het spel van de thuisploeg. Ronan Meijer verdedigde vorig jaar nog de kleuren van MKV’29, maar hij kon zijn nieuwe ploeg niet bij de hand nemen. Met amper twee minuten op de klok in de tweede helft bleken de bezoekers opnieuw niet opgewassen tegen de diepgang vanuit het rood-witte middenveld. Door slecht ingrijpen kon de scheidsrechter niet anders dan de bal op de stip te leggen. Joery Schotanus voltooide hiermee zijn hattrick. Dat de wedstrijd hiermee nog niet beslist was bleek in de fase die volgde. In een tijdsbestek van 10 minuten moest L.V.V. Friesland toeslaan, maar faalde tot twee keer toe jammerlijk. Hierdoor bleef de echte spanning achterwege.

L.V.V. Friesland was door het missen van deze kansen lamgeslagen. Daardoor kon MKV’29 opnieuw aan aanvallen gaan denken, hetgeen resulteerde in een nieuwe treffer in de 77ste minuut. Het zou de middag van Joery Schotanus worden, want na een assist van Noah Haileselassie Redda kon hij de bal over de uitgekomen goalie heen liften. Met deze vierde treffer was het verzet van de bezoekers definitief gebroken.

Het slotakkoord kwam vlak voor tijd. Een voorzet van Jeroen de Wind belande buiten het strafschopgebied, en met links volleerde Joery Schotanus de bal in de verre hoek. Hiermee kwam de eindstand op 5-0, hetgeen ook Joery’s 5e goal betekende. Gerry de Jonge, een goede bekende van zowel MKV’29 als L.V.V. Friesland hield bij dit laatste doelpunt zijn hart vast, zo gaf hij na de wedstrijd aan: ‘normaal gesproken schiet je met zo’n bal de trein van het spoor af.’ Dat Joery Schotanus in de laatste minuut nog een penalty miste verdient nog een vermelding, al kon het de pret niet meer drukken.

De volgende bekerwedstrijd is in Leek waar de plaatselijk TLC de volgende tegenstander zal zijn. Ook TLC wist zijn eerste wedstrijd te winnen en dus kan er voor één van beide ploegen een grote stap worden gezet naar de volgende ronde in het bekertoernooi.